Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Проф. Връбка Орбецова - Ябълката е любимият плод на белия дроб

Проф. д-р Връбка Орбецова е председател на Сдружението за алтернативна медицина, патобиохимик, член на Научното дружество на Балканския съюз по клинична лаборатория, на Балканския съюз по онкология. Преподавател е по лабораторна диагностика и патобиохимия в Медицински университет, лектор по алтернативна медицина. Била е депутат във Великото народно събрание, помогнала да се узакони алтернативната медицина с над 500 научни публикации.


- Проф. Орбецова, казвате, че духът, душата и тялото имат с нищо несравним потенциал за самоизлекуване и че трябва да му дадем шанс да се разгърне.

- Зад всяка болест човек трябва да търси първопричината, която е предизвикала това разделение между тяло, дух и душа. Убедена съм, че без да се промени начинът на мислене няма пълно излекуване. Смятам че, академичната наука и науката на живота трябва да си подадат ръка - двете заедно имат повече силни страни.

 

- Вие сте университетски преподавател, но сте започнала да работите като лекар в белослатинската болница.

- Да, това е моят роден край. Винаги съм имало отворено сърце, душа и съзнание към тази голяма наука, още повече, че моята специалност патобиохимия е фундаментална, експериментална. Може би сега след толкова години, осъществявам мечтата си да правя онова, което допринася за здравеопазването и лечението на хората. Още ми дейност ми правеше впечатление колко по-добре се повлиява едно лечение, когато лекарите не се големеят, не загърбват онзи опит, който народа е натрупал в лечението на често срещани заболявания. Смятам, че не бива да се чака само човекът в бяла престилка да свърши цялата работа. Хората навремето са били активно ангажирани в това сами да се грижат за своето здраве и съм дълбоко убедена, че всеки човек трябва да се погрижи за здравето си сам, не бива да очаква всичко наготово.

 

- В последната ви енциклопедия по интегративна медицина - за дихателни заболявания, която е първа по рода си в България и в света, сте описала какво обича всеки орган на тялото ни, бихте ли споделила повече?

- Всеки орган си има свой звук. Един орган обича песента, друг смеха. Сърцето обича смеха... Черният дроб обича стона. За да може да се разгърне хубаво, белият дроб има нужда от песента. Затова е хубаво, когато на човек му е тъжно и мъчно, да изпее една песен.
Описали сме колко са важни даоистките лечебни звуци, музикотерапията и дори анималотерапията - лекуването с животни. Специално за белия дроб съзнателно сме писали за хирудотерапията - с пиявици. Това лечение е изключително важно за този орган, защото поради богатото му кръвоснабдяване, има по-голяма опасност от тробмоемболизъм, отколкото дори в сърдечно-съдовата система.

 

- Напоследък постоянно се говори за детоксикация, организмът няма ли собствена система за това и каква храна е полезна за белия дроб?

- Да, организмът си е създал собствен начин за детоксикация на белия дроб. Добре е да се храним с богата на витамини храна, растителна, която алкализира организма. Такива са пресните зеленчуци. Детоксикация се извършва изключително успешно и с парна баня, сауна или с йога. Органите за разлика от хората живеят задружно, не може на един да му е добре, а на всички останали да им е зле. И тези мерки за детоксикация помогат на всички органи, но специално при проблеми с белият дроб, с гръдния кош и болките които пречат на доброто дишане, се изисква по-често човек да прекарва време в една среда наситена с топла пара, например. Хората, които имат вана е добре да правят горещи вани за определено време, но възрастните с високо кръвно трябва да са внимателни. Най-важното е в помещението, в което сте да бъде наситено, за да се пречистят пътищата от дишането на топлата пара. Добре е да се правят десет дълбоки вдишвания през носа и издишвания през устата и накрая съзнателно да се изкашля, за да може всичко което е полепнало да се изчисти.

 

- Защо казвате, че кожата помага на този важен орган за дихателната система?

- Ако имаме една чиста и освежена кожа, той си отдъхва, защото тя поема с потните жлези и с дишането. Кожата е все втория бял дроб, тоест детоксикацията на белия дроб изисква да имаме ежедневна, дори два пъти на ден баня сутрин и вечер, за да може кожата да поеме част от това, което белия дроб поема. Добре е и който има вана да капва етерични масла в нея. Най-добро за белия дроб е евкалиптовото масло, както и боровото, маслото от мащерка, от лимон. Всички те са любими за този орган. Може и да си направите чай и в него да сложите джинджифил, мащерка, лимон или да поставите от есенциите и маслата в чая. А чайовете и инхалациите са истинската детоксикация на белия дроб.

 

- Кои храни са полезни за него?

- Това са нашите си плодове, които виреят на нашата географска ширина. Ябълката е любимият му плод. През лятото динята и пъпеша, както и орехите ни, бадемите, бразилския орех, сурови разбира се, както и по-малко количество сол. Солта му пречи, макар че не може да кажем че трябва съвсем безсолно да се яде. Белият дроб обича широтата, хоризонта, не обича тесните пространство. Не му влияят добре вятърът и мъглата. Не обича и началото на дъжда, в края на дъжда обаче, атсмосферата се насища с отрицателни йони и това действа добре на белия дроб. Любима му е и млечно-растителната храна. Не можем да кажем, е че е вегетарианец. Желателни са супите, особено нашата българска селска пилешка супа. Тя е изключително полезна след бронхити и бронхопневмонии. Лучената супа с много лук и моркови, също има благотворно действие, както и магданозът, мащерката, чубрицата.

 

- Емоциите, които ни вредят?

Гнева, омразата, агресията са емоциите, които влияят най-лошо на белия дроб. И да нямате бронхоспазъм, при такова състояние, веднага ще бъде създаден. И обратното - едно добро разположение около пациента, може да прекъсне пристъп на астма. Ако по време на един пристъп наоколо има напрежение и кавги, особено наситено с агресивна зла енергия, пристъпа може да бъде фатален. Най-лесно се излиза от пристъп когато усети човек добротата и загрижеността, затова има възрастни хора, които се подобряват, благодарение на безкрайна обич и самоотверженост на близките си. В такива случаи страдащите имат нужда от любимите хора, любима музика, аромати...

 

- Бихте ли споделила рецептата ви за болки в гърлото?

- Болката обикновено идва от това, че има спазъм на мускулатурата, а тя е много нежна около гърлото. Препоръчвам следната рецепта, която е подходяща за възрастни хора. Две супени лъжици ракия, една супена лъжица зехтин и една супена лъжица мед се кипват, за да стане сместта хомогенна. Най-добре избирайте черен мед, незахаросан. Това се изпива и действа като балсам на лигавицата на горните дихателни пътища. Полезно е при тежка болезнена ангина.

 

- Защо е важно сътрудничеството между видовете медицина?

- Сътрудничеството е правилната дума. Не едната да бъде доминираща, да лидерства, защото е по-важна, а друга е по-маловажна. Ние сме свикнали да мислим, че само официалната медицина има претенции, не е така, за съжаление много от лечителите вече са се самозабравили. Те не признават колко поколения изследователи лекари, частичка по частичка са градили това интегративно познание. Важно е партньорството, а не доминацията и това важи за всички сфери на обществото ни. Борбата за надмощие никога не е била в природата ми и мисля, че това е едно от нещата, които са ме съхранили.
 

 

 

Последно променена вНеделя, 07 Август 2016 20:32

Banner 468 x 60 px