Вход
обновено 7:10 PM EET, Feb 22, 2020

Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Откритието може да доведе до създаването на универсална терапия за лечение на рак,

Нов тип имунна клетка унищожава повечето ракови образувания. Британски учени от университета в Кардиф, Уелс направиха откритието случайно по време на анализ на кръв.

Новооткритата клетка има невиждан до момента рецептор, който играе ролята на котва, прикачваща я към повечето познати ракови клетки и пренебрегвайки здравите. В лабораторни условия имунни клетки, оборудвани с новия рецептор, са успели да елиминират белодробен и кожен рак, левкемия, рак на дебелото черво, рак на гърдата или костите, рак на простатата, яйчниците, черните дробове и гърлото.

„Това е невероятно откритие. Никой не знаеше, че тази клетка съществува. Проучването ни позволява създаването на универсални терапии. Преди се смяташе, че подобно лечение не е възможно“, разказа водещият автор на проучването професор Андрю Сеуел.

Той добавя още, че наличието на клетката в човешка кръв означава, че съществуват хора, които са защитени от ракови заболявания, тъй като имунната им система се бори със злокачествените образувания.

В момента съществува терапия, която преобразува имунни клетки в такива, които се борят с левкемия, но методът не е приложим за друг тип ракови заболявания.

Новият тип клетка се прикача към клетки които са еднакви във всички хора, позволявайки широкото прилагане на лечението.

Според Сеуел терапията може да бъде развита бързо и да намери приложение в медицината, ако фармацевтични компании са заинтересовани да предложат подобен тип лечение. Според професора експерименти с хора могат да започнат още тази година, ако идеята им бъде одобрена на фаза лабораторни изследвания.

https://www.economy.bg/

Banner 468 x 60 px