Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

5 невероятни крепости, които да посетим през 2017

В началото на Нова година всички започваме да правим планове. Какво искаме да постигнем, какво да надградим, как да повишим знанията и уменията си, как да бъдем по-успешни, но и разбира се... Идва моментът, в който да помечтаем къде бихме искали да попътуваме и какво бихме искали да посетим. И от собствен опит мога смело да заявя, че за да постигаш мечти, трябва да имаш цели и план за тяхното изпълнение.

На всички пътешественици и хора, които обичат България, нейната история и онези славни времена, които днес ни изпълват с гордост да се наречем българи, предлагам няколко не толкова популярни, но важни в исторически план крепости. Аз имах план и го изпълних и накратко ще ви разкажа за тях, та ако ви допаднат да ги посетите и вие. Новата година е пред всички нас!

1. Крепостта Мисионис-Крумово кале

Крепостта Мисионис се намира недалече от град Търговище. Ако пътувате към Варна, ориентир може да ви бъде табелата за село Пролаз. Малко след нея, свивате вдясно, където има обособено място за колите. Оттам след около половин час ходене ще стигнете и до самата крепост и обграждащите я структури. По пътя към нея ще минете покрай три базилики. Едната, от които истински впечатлява със своята запазеност във височина, архитектура и състояние на някои орнаменти.

Самата крепост възниква в далечния 5 век и представлява част от отбранителната византийска линия на Стара планина срещу нахлуващите от север варварски племена. В следващите векове от края на VII век до края на X век тук се развива ранно българско селище, известно днес под името Крумово кале. Едно от преданията разказва, че името на крепостта се свързва с победата на хан Крум през 811 г. над император Никифор Геник. В рамките на крепостта също има базилика, а отстрани до крепостната стена голямо водохранилище.

Интересен обект е и квартал източен-болярски. Така се нарича територията, на която археолозите са разкрити многобройни болярски жилища, двуетажни. В една от тези сгради е намерен малък, но изключително ценен предмет – егзагия - монетовиден предмет, с чиято помощ е била определяна чистотата на златото или среброто. Контролна мярка.

Тази крепост си струва да бъде посетена. Ще се уверите сами.

2. Крепостта Овеч

Тази крепост стана популярна благодарение на многото блогъри и фотографи, които през тази година я посетиха и популяризираха.

За съжаление, ако не знаете за нейното съществуване и не отидете конкретно в град Провадия, за да я посетите, няма как да научите за нея от табела по пътя за Варна.

Крепостта Овеч е разположена върху скално плато с форма, която наподобява кораб, ориентиран по посоките север-юг. Отвсякъде то е обградено от високи скални венци с височина 25 м. Най-впечатляващото място и любима точка за обектива на много фотографи е тесният провлак, по-който преминава 160-метров дървен мост. Той отвежда посетителите до местността Табиите, в най-високата точка, на която има малка дървена беседка, разкриваща невероятна гледка към цялото плато и крепостта.

Проват (Проватон), както я наричали византийците, е издигната, за да възпре прииждащите варварски племена от север. Мястото е населявано още от времето на траките, но крепостните съоръжения са издигнати по-късно през IV век, след което се наблюдава прекъсване на живота. Разцветът на крепостта е по време на Второто българско царство, когато тя е включена във втора отбранителна линия срещу настъплението на Византия, която подсигурява подстъпа към средновековните български столици. Горещо препоръчвам тази крепост и този край на България - очите и душата ви ще се напълнят с гордост!

3. Крепостта Петрич кале

Една крепост, която няма как да забравя. Стигането до нея бе цяло приключение.

Крепостта Петрич кале се намира на около 2 километра от гара Разделна, а най-близкото градче е Белослав. То се вижда от площадката с най-красивата гледка от върха на крепостта.

Няколко пъти се опитахме да намерим подход към извисяващото се плато над близкото село, но на третия път успяхме. Изкачихме се до върха на възвишението и след като подминахме една от малкото останали структури от средновековната крепост, се отправихме към високия метален кръст. Встрани от него се вижда процеп-потерна, където по дървена стълба надолу се стига до малка панорамна площадка, разкриваща уникална гледка към равнината и град Белослав.

Самата крепост е била важна част от отбранителната система на средновековната българска държава. Първите данни за Петрич кале са от V век.

Историята на крепостта се свързва с името на полско-унгарския Владислав III Ягело, който умира край Варна на 7 ноември 1444 г. Именно тогава са и последните данни за Петрич кале – когато е превзета и разрушена.

4. Крепостта над Кричим и Асеневият надпис

Интересно място, което все още не е много популярно. Случайно попаднах на информация за него и след като обходих интернет, а информацията бе повече от оскъдна и неясна, реших, че трябва да посетя това място. И още нещо! Предварително сътворихме няколко дървени табели (стрелки за Асеневия надпис и за самата крепост, за които ще ви разкажа…).

Крепостта се намира буквално над град Кричим. Много важна стратегическа крепост по времето на борбите за влияние между династията на Асеневци и Византия. Именно тази крепост, както и тези край Асеновград и Пещера държали входовете към Родопите. Борбите за власт над крепостта продължили до възкачването на престола на цар Асен I, та чак до идването на Цар Иван Асен II, който я завладял окончателно и я прибавя към картата на България. От самата крепост не е останало много, но въпреки това изгледът, който се разкрива от върха ѝ е феноменален.

Другият интересен акцент от тази крепост бе намирането на Асеневия надпис, издълбан върху голям камък. В нивата под самото възвишение на крепостта бе почти невъзможно да го открием, тъй като GPS-ът не локализираше правилно точното местонахождение.

В крайна сметка, бяхме група от 6 човека всички се разпръснахме и открихме надписа, който гласи „На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“. Окончателното завладяване на крепостта било веднага след битката при Клокотница през 1230 г., откогато датира и надписът. Именно тогава крепостта станала постоянна част от територията на България и тази своя победа, царят ознаменувал с надписа върху камъка.

Моят скромен принос от няколко забити табели, указващи посоката на крепостта и надписа, надявам се бъдат от помощ на всеки, решил да я посети.

5. Крепостта Перистера

Една от есенните ми екскурзии ме отведе до крепостта Перистера в град Пещера.

Крепостта се разполага на целия хълм „Света Петка“. Обградена е от масивна крепостна стена, ясно обособени са вътрешен град и предградие, които се разполагат на площ от 15 дка. Това, което днес е реставрирано и експонирано са крепостните стени на цитаделата и на вътрешния град. Съвременната архитектурна възстановка на укрепителната система на цитаделата на Перистера изцяло се основава на археологическите разкопки и проучвания, като се придържа към автентичния вид на късноантичното укрепление.

По самата крепостна стена има шест кули: три от тях са с правоъгълна форма, една с триъгълна и две с форма, наподобяващи църква. Последните две са изключително интересни.

В една от кулите е подредена експозиция с намерени предмети по време на разкопките, със снимки от работния процес на археологическия екип, а на последния етаж има хубава панорамна тераса, разкриваща гледка към цялата крепост.

Сигурно се питате откъде идва името на крепостта Перистера (гълъб, гълъбаво място). Съществува една стара легенда, която гласи:

Когато през 313 година във Византийската империя било въведено християнството, местните обитатели трябвало да изберат на кой от хълмовете в околността да изградят своята църква. Така от хълма „Света Петка“ литнало ято гълъби.

Няма да издавам повече какво друго ще видите в крепостта Перистера, за да запазя доза любопитство и да я посетите скоро.

uspelite.bg

Последно променена вВторник, 10 Януари 2017 08:08

Banner 468 x 60 px