Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Откриха 11-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино“

Днес беше открито ХI-то издание на „Дефиле на младото вино“. Традиционно то се случва през третия уикенд на ноември. В рамките на три дни – 15, 16 и 17 ноември организаторите от „Съвет по туризъм – Пловдив“ с финансовото съдействие на Община Пловдив, са подготвили богата съпътстваща програма с винено-кулинарна обиколка сред историческите ценности на Стария град.
Началото на фестивала беше дадено с колоритното Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град.
Богът на виното Дионис отвори първата бъчва младо вино на избран участник – златен медалист от предходното издание, с което даде и официалния старт на дегустациите.
От името на кмета Здравко Димитров приветствие отправи заместник-кметът Йордан Ставрев, който подчерта значението на Европейска столица на културата 2019.
„На прага сме на едно отдавна станало традиционно събитие, което заема подобаващо място в културния живот на Пловдив. С всяка година фестивалът става все по-атрактивен. В своята 10-годишна история, дестинациите са удвоени, а участниците са утроени“, заяви инж. Александър Държиков, председател на Общински съвет Пловдив.
Народният представител от Пловдив Менда Стоянова изказа своите поздрави към организаторите и участниците на събитието.
С над 10-годишна традиция „Дефиле на младото вино“ се нареди сред най-мащабните туристически събития в Община Пловдив. Фестивалът подкрепя и популяризира българското винопроизводство и традиционната българска храна.
Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации, както и да закупят предварително пакети от Bilet.bg. Един жетон дава право на една дегустация. Пакетите, от които може да избирате съдържат жетони, брандирани чаши, държачи за чаши, брандирани торбички с разделение за 2 бутилки вино и тирбушони.
Началото е поставено с участието на 16 български изби в 6 възрожденски къщи в Стария град на Пловдив през 2009 година. Десет години по-късно празникът дава възможност на пловдивчани и гости на града от над 50 държави от целия свят да се докоснат до историята и културата на Пловдив, опитвайки вкуса на цяла България. Броят на участниците в юбилейното издание през 2018г. е над 45, локациите в Стария град са вече над 12, а посетителите достигнаха рекордните 23 000 души.
За събитието организаторите заедно с Plovdiv CityCard подготвят специално туристическо предложение: Plovdiv City Card – „Дефиле на младото вино“. Това е лимитирана серия City Card, която важи само за дните на събитието и включва пълен пакет дегустации, посещение на културни и исторически забележителности, както и отстъпки в определени обекти.
Съветът по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Регионален Исторически музей и Регионален Етнографски музей, Градска художествена галерия, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

defilenamladotovino(8)

defilenamladotovino(7)

defilenamladotovino(6)

defilenamladotovino(5)

defilenamladotovino(4)

defilenamladotovino(3)

defilenamladotovino(2)

Banner 468 x 60 px