Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Белинташ пази съкровище

В Родопите се намират много уникални тракийски светилища. Едно от най-мистичните към което сме се запътили е Белинташ - място за черпене на енергия. Усещаш я в момента, в който кракът ти стъпи там. Множество спорове и легенди са свързани с това място. Няма единодушие нито за правилното му наименование, нито за значението на името му, както и дали тук е място за зареждане с енергия, площадка за кацане на космически кораби или вход към мистичната страна Шамбала. И ето ни в Белинташ -  Източните Родопи между селата Мостово и Врата на 1225 метра надморска височина. Това е абсолютно равен скален масив с дължина около 300 метра и ширина около 40 метра. Стените на скалата са отвесни и изчакването догоре става по специално монтирана желязна стълба. Горната площадка на скалата е равна, а на нея са издълбани симетрично отвори, стъпала, улеи и наши. Според изследователите  те представляват съвсем точна карта на звездното небе. Учените твърдят, че в древостта тук се е намирала огромна астрономическа обсерватория. Интересни са и трите издълбани кладенеца. Те са с диаметър повече от метър и дълбочина около два метра. Все още не е доказано дали са служели само за събиране на дъждовна вода или в тях са се извършвали специални ритуали. Според изследователите мястото е било светилище още преди седем хиляди години. По-късно Белинташ е тракийско светилище, посветено на бог Сабазий. Като доказателство на това твърдение изследователите дават намерената в района сребърна плочка с образа на бог Сабазий. През IV век светилището престава да съществува. Има много спорове за името на мястото. Според едни правилното произнасяне е Беланташ, а според други Беленташ. Най-разпространеното наименование обаче е Белинташ.

Няма единодушие и за значението на името, едни твърдят, че означава “камъкът на Христос”, други “камъкът на войната”, а трети - “камъкът на познанието”. Последното твърдение като че ли звучи най-достоверно, като се има предвид, че мястото наистина крие много духовни знания. Странни неща се случват на Белинташ. Платото е силно магнитно поле и стрелките на компасите се объркват. А в деня на равноденствие, ако се гледа от горната площадка, първият слънчев лъч се показва точно над отсрещния Сини връх. Много интересни легенди и вярвания са свързани с мястото. Най-популярната се разказва от местните. Според думите им в дълбока древност водите на потопа стигнали дотук и Ной спрял кораба си пред скалите и го завързал за една от тях. Интересното е, че наистина и до ден-днешен в скалата се вижда издълбан кръг като халка за привързване на огромна лодка.

Повечето от хората, които идват тук, са запленени от природата, от уникалността на мястото, но най-вече от странните преживявания, които им се случват. Някои твърдят, че са изпаднали в духовен транс, други, че са общували с по-висши същества, а трети описват, че са достигнали истинско просветление. Тук се стичат хора от цялата страна, за да изпълняват ритуали за пречистване и презареждане на организма. В скалата на няколко места има вдлъбнатини, около които са маркирани с дълбоки отвори четирите посоки на света. Смята се, че ако човек застане в определена последователност и за определено време във всяка една от тези вдлъбнатини, ще се пречисти и презареди. Някои изследователи пък смятат, че Белинташ е служил като площадка за кацане на космически кораби и че ямките в скалите са следи именно от тях. Други легенди говорят, че в скалите има скрито голямо съкровище. Стотици иманяри са идвали да го търсят, но никой не е открил нищо материално. Може би съкровището, за което се говори в легендите, е духовно познание и ще се разкрие само пред тези, които са дорасли за него.

 

Последно променена вНеделя, 07 Август 2016 19:23

Banner 468 x 60 px