Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Ах, този Евънс!

Тази статийка е за Кносос, и не съм сбъркала името в заглавието. Кносос е най-известният археологически и, смятам, туристически обект на остров Крит, а пък Евънс е „виновникът“ за това. Неговият бюст посреща посетителите при входа досущ някой строг комита по българските площади и градинки, а оттам насетне наднича от всяка информационна табела из обекта, докато не схванем, че този величайш англичанин не просто е открил Кносос, ами всичко, което днес се вижда на място, е отражение на виждането на господин Евънс. Прочетох в една друга статия, че колегите археолози на господина много го критикували за фриволното ползване на бетона при разкопките и „възстановките“ на сгради, както и за „свободните интерпретации“, обаче за „обикновения“ турист, който нямал специални познания, това било просто „незаменимо“! Свършиха ми кавичките… Значи, и аз нямам специални познания, обаче явно не съм обикновен турист, толкова по въпроса.

Ето този левент със странните гащи е част от „свободните интерпретации“ на известния археолог. В обекта има няколко такива грамадни фрески, на чиито табели пише, че са „пренесени“ от мистър Евънс, само не пише как и откъде, и защо точно тук. Спирам за господина, защото както казах, това е статийка за Кносос, пък взе да се получава за някой друг. Кносос, освен че е най-известният туристически обект на острова, е най-големият и известен обект на наследството на една култура, която се води първата цивилизация в Европа – като имате предвид, че историческата наука е решила да определя като „цивилизации“ само онези, които са развили писменост. Развива се през бронзовата епоха, говорим за второ-първо хилядолетие преди новата ера, и е центрирана около два острова – Крит и Санторини, плюс някои по-дребни островчета околовръст. За мен този факт сам по себе си е удивителен, защото не знам дали ние, съвременните хора, можем да си представим напълно какво означава поддържането на комуникации и търговия през едни не-картографирани морета, управлявани от божества и демони, в корабчета, сглобени с въжета!

Името, с което ние наричаме тази цивилизация – минойска, е също въведено от Евънс, и е свързано с древногръцката митология и по-специално легендата за цар Минос, Минотавъра и неговият лабиринт. Горната снимка илюстрира, макар и само  донякъде, защо човекът е направил аналогия между разкопания обект и лабиринта. Как са се наричали самите древни Критяни, все още нямаме идея, защото въпреки че са идентифицирани не една, а три писмености, които са ползвали (наречени Линеен А, Линеен Б и пиктограми), и трите не са съвсем разчетени до ден днешен. На много места може да се прочете, че минойците са най-известни със строежа на дворци, и трябва да отбележа, че Кносос се води най-големият от тези дворци, но определението „дворец“ е крайно неточно, защото става въпрос за град с население, според различни източници, между 90 и 100 хиляди човека! Това през бронзовата ера, на остров!!! Айде свършиха ми и удивителните.

От тази удивителна цивилизация са останали неща, които не се срещат другаде, като гореспоменатите писмености и ей тези грамадански глинени съдове с интересна украса. Външният им вид е уж древно-елински, ама не съвсем. Бикът също не се е появил случайно в митовете за Лабиринта, защото явно е бил важна част от културата, съдейки по различни фрески и други артефакти, повече или по-малко „възстановени“ от Евънс.

Сега, да не си помислите, че се опитвам да обезкуража всеки, който би искал да отиде до Кносос. Струва си, макар и в никакъв случай не в ден, който не става за плаж (тогава може и да не видите нищо от обекта, толкова много народ се събира там). За мен цялата работа с британската реставрация беше леко разочароваща, но какво пък, защо и ние да не сме „обикновени туристи, които нямат специални познания“. По-интересното е какво се е случило накрая с тази удивителна цивилизация, за която всъщност наистина не ни достигат специални познания. Твърди се, че краят й дошъл с изригването на големия вулкан на остров Санторини, но първо, имаме доста артефакти и след предполагаемата дата на това събитие, и второ – ми то е било на друг остров! Е не разбирам от вулкани, може да е валяла пепел над цяло Егейско море години след това. За нас остава следното: ако ходите на Крит през топлия сезон, отидете до Кносос, обаче по-добре жертвайте някой плаж, носете си шапки и вода, че много пече, и се подгответе да изчакате опашката на главния площад за Тронната зала:

 Автор Симана Марковска

https://manyathetourist.com/2019/10/04/%d0%b0%d1%85-%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d0%bd%d1%81/

 

Banner 468 x 60 px