Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Тайните на малкия свят - Арахна

Ще започна разказа си за малкия свят с една легенда от "Метаморфози" на Овидий. Тя е дала името на една от най-многобройните групи животни – паякообразните (Арахнеа).
    В древна Лидия (държава в Мала Азия превзета от персите в 6 век пр. н.е.) живеела и се прочула с изкуството си Арахна дъщерята на лидийския цар Идмон. Нимфите от склоновете на Тмол и от бреговете на златоносния Пактол често се събирали, за да се любуват на работата й. Арахна изтъкавала фини като мъгла нишки блестящи като луната и прозрачни като въздуха. Тя се гордеела, че в света няма равна на нея в изкуството да тъче прекрасни платове, леки и ефирни с прекрасни картини, растения и животни изобразени върху тях. 

Веднъж тя възкликнала:
— Ако ще и самата Атина Палада да дойде да се състезава с мен няма да ме победи!
И ето че пред Арахна застанала беловласа и прегърбена старица и й казала:
— Много злини носи старостта девойко , но годините носят и опит. Послушай съвета ми: ти надминаваш смъртните с изкуството си, но не предизвиквай богинята на състезание. Смирено я моли да ти прости за твоите надменни думи и благодари на безсмъртната Атина, която е дала на жените стана и ги е научила на своя занаят.
Гневно блеснали очите на девойката. Уверена в своето изкуство, тя отвърнала смело:
— Неразумни са думите ти бабо. Нима мислиш, че някой може да се мери с моето изкуство? Защо не дойде Атина, да се състезава с мене?
— Ето ме, неразумна девойко! — извикала старицата, хвърлила грозните дрипи и под тях се появила в истинското си ослепително величие Атина Палада. Нимфите и лидийските жени се поклонили ниско пред любимата Зевсова дъщеря и й отдали почести. Само Арахна мълчала. В страшен гняв се изкривило лицето на богинята. С невъзмутимо спокойствие посрещнала божествения гняв Арахна.
Започнало състезанието. Великата богиня Атина изтъкала покривка, върху която изобразила по средата величествения атински акропол, а на него своя спор с Посейдон за властта над Атика. Дванадесет светли богове от Олимп, а всред тях баща й, Зевс Гръмовержец, седели като съдии по спора. Вдигнал Посейдон своя тризъбец, ударил с него скалата а от нея бликнал солен извор. А Атина, с шлем, щит и егида, забила копието си дълбоко в земята. Оттам израснало свещеното маслиново дърво. Боговете отсъдили, че е победила Атина, като признали нейния дар на Атика за по-ценен. По ъглите богинята изобразила, как боговете наказват хората заради непокорността им, а наоколо изтъкала венец от маслинови листа.
Арахна пък изобразила на своята покривка много сцени от живота на боговете пресъздадени с техните слабости, владени от човешки страсти. А около тия сцени Арахна изтъкала венец от цветя, преплетени с бръшлян. Работата на Арахна била връх на съвършенството. Тя не отстъпвала по красота на творбата на Атина, но в нейните картини личало неуважение, дори презрение към боговете.
Страшно се ядосала Атина, скъсала работата на Арахна, а нея ударила със совалката. Нещастната Арахна не могла да понесе тоя позор: тя усукала връв, направила примка и се обесила. Атина освободила Арахна от примката и й казала:
— Живей ти, непокорна жено. Но вечно ще висиш и вечно ще тъчеш и това наказание ще продължи и в твоето потомство. 
Атина напръскала Арахна със сок от вълшебна трева и веднага нейното тяло се свило, гъстата коса окапала от главата й и тя се превърнала в паяк. Оттогава виси  върху своята паяжина и вечно я тъче, както е тъкала преди като жена.

Красивият паяк кръстоносец (araneus) също носи нейното име, и ако направим асоциацията че има кръст на гърба си можем да направим и собственото заключение, че всеки си носи кръста или всеки е отговорен за действията си.
Вижте и първата част на филма „Тайните на малкия свят” .

 

Медия

Тайните на малкия свят Иван Узунов
Последно променена вНеделя, 07 Август 2016 18:54

Banner 468 x 60 px