Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Внимание -рис!

Или - рис внимавайте! Алармира ни наш млад читател от добруджанския край, който се подписва на нашия портал, като „metalica94”. Той ни изпраща материал за рисовете, които се появяват периодично в нашите погранични планини и кратко описание на биологията и разпространението на това потайно и елегантно животно. Рисът е средно голяма котка. Теглото достига до 35 килограма. Изключителен катерач с извънредно развит слух.Вижда жертвите си на разстояние до 1100 метра. Един от отличителните белези на рисът са неговите, така наречени „бакембарди” отстрани на главата и префинени пискюли на върха на ушите. Когато получих материалите първо се замислих, че такива потайни горски същества са оформили физиономията на повечето митични герои. И веднага се сетих за елфите, които дословно копират образа на риса. Физически - с характерните издължени уши, като характер с присъщата елегантност, ловкост и прецизност на движенията. И още, характерната смелост и внушителност в осанката на риса са провокирали модата на цяло поколение руски генерали и интелектуалци, със строгите бакенбарди наподобяващи тези на красивата котка. В България рисът се срещал в Рила,Пирин,Странджа, Стара Планина и дори в Добруджа. Последният рис у нас е убит през 1941 година в резервата „Парангалица” в Рила от немски войници.Макар и смятан за изчезнал в началото на 21 век спорадично се появяват сведения от пограничните със Сърбия и Македония планини. През 2008 година е отстрелян погрешка мъжки рис. През февруари 2009 в планината Осогово е заснета двойка рисове. Областта КРАИЩЕ и по специално резерватът „Кървав Камък” играе важна роля за опазването на скитащите рисове, които намират подслон на българска земя.

Скъпи приятели, нека нашето „рис – внимавайте” се чуе от тези, които творят законите за да предотвратим парадокса, че животно, което е под специална защита в Европа и може да носи огромни инвестиции в опазване на околната среда, както в Испания , може да бъде безнаказано отстреляно у нас защото се води изчезнало!?

Испанският рис наричан още иберийски е втория вид обитаващ Европа. Той е най редкия от всички рисове. Популацията му се изчислява до 100-110 екземпляра на свобода на Иберийски полуостров.

Последно променена вНеделя, 07 Август 2016 18:57

Banner 468 x 60 px