Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Галеодес - извънземно от Кресненския пролом

Средата на лятото. Почти месец, почти всекидневни експедиции или по-точно еженощни. Вече бяхме обърнали няколко тона камъни, проверихме всички тунели трънаци и скални пукнатини. До онази гореща нощ, в която се спуснахме по знаменитата поляна над спирка „Яворов”, любимо място на стотици изследователи от стотици години.

Беше около 1 часа. Към нас хванал здраво кормилото на велосипеда, опитвайки се с усилие да надвие съня, се зададе дежурният на спирката. Беше „изпратил” нощния влак и се връщаше от кантона. Нашето появяване, като две огромни светулки с фенерчета на главите го разсъни напълно. Така и не ни вярваше, че снимаме филм. По-младият ми колега Лю,  започваше да губи търпение. Гледаше унило празния кеп и преценяваше разстоянието между дръжката на кепа и досадния помияр, който ентусиазирано се спусна към нас от тъмнината на притихналата спирка.  Качвахме се на перона когато нещо бързо се стрелна към чакалнята. Лю нададе отчаян вик – „Галеодес” и се хвърли с кепа за пеперуди върху плочките. Едното от двете кучета, които пазеха безплатно спирката отскочи уплашено встрани, другото гледаше учудено –явно за първи път чуваше за подобно извънземно. Няколко минути след това галеодеса нервно помръдваше коремче в буркана.

Галеодес Грекос (Galeodes Graecus) e изключително рядко и потайно животно, което с право може да се нарече „извънземно”. Бях виждал два препарирани екземпляра в природо-научния музей хванати някъде край р. Вардар преди много години с полуизсъхнали коремчета и нищо друго. Чел съм и за екземпляри намирани край Петрич и Сандански и дори над "Ловния дом" край Благоевград.

Огромните челюсти на това паякообразно наподобяват хелицерите на най-древните паяци, но са оформени като щипки.Приличат на щипките на скорпиона, но са разположени на главогръда като челюсти. Не е отровен, но при ухапване може да предизвика сериозни инфекции. Изключителен хищник,  може да се храни дори след като коремчето му се пръсне от ядене, и ако не е в непрекъснато движение това е неизбежно. Наричат го "черешов паяк" защото се появява с узряването на черешите. А англичани и американци му казват camel spider.

И така след още една две нощни експедиции успяхме да заснемем уникални кадри. Залягахме около жп линията под учудените погледи на кантонери и любопитните им домашни любимци. А около на в красивото дефиле млади природозащитнички  обикаляха с тефтер в ръка записвайки гнездата на редките птици и свенливо поглеждайки към мускулестите рафтинг маняци. Рибарите с въздишка разказваха за трабанта потънал в дълбините на реката и водолазите, които не успели да го открият в подмолите, но изскочили уплашени от 80 килограмовите сомове „чудовища”. Студентите опъваха палатки край минералните бани с китари и песнички с неприлични текстове. Някой неуморно пишеше по мантинелите девизи срещу изграждането на бъдеща магистрала в пролома, а „извънземните” необезпокоявани от никой намаляват протеиновите запаси на земята, улавяйки по някой непредпазлив скакалец.

И днес повече от 10 години след тази случка, когато видях галеодес за последен път,  ми се обади администратора на Балканите Нет и ми изпрати снимка от стадиона на Благоевград с втория галеодес открит тук повече от 50 години след предишния...

Медия

Галеодес от Кресненското дефиле Иван Узунов
Последно променена вСряда, 29 Юни 2016 19:59

Banner 468 x 60 px