Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Насекоми-метаморфоза

Уникални представители на фауната и флората показват научно-популярни филми за биоразнообразието в  Националния парк "Пирин" и резерват "Тисата". Вече се изработва и нова, модерна визуализация на съществуващите официални туристически маршрути на територията на парка, съобщиха от парковата дирекция в Банско. Първият от поредицата – „ Насекоми, метаморфоза” бе представен пред журналисти от автора му Иван Узунов.
Поредицата от филми се заснема в изпълнение на проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Пирин" и резерват "Тисата", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007- 2014 г.", по който екипът на дирекцията работи от юли 2012 г. Те ще служат за обогатяване и подпомагане на информационно-образователните дейности, осъществявани от експертите в националния парк, и ще се ползват както в училищата, така и в информационните центрове на прилежащите към територията на парка общини.

Работата с младите хора, предоставянето на информация за туристите, които посещават националния парк "Пирин", за всичко, което правим, е сред основните ни задачи, каза експертът в парковата дирекция Лиляна Декова при премиерата на първия от цикъла научно-популярни филми. Той е посветен на насекомите и паякообразните на територията на парка и съдържа уникални кадри, които се показват за първи път пред публика.
Представянето му пред журналисти в посетителския център на дирекцията на парка в Банско стана в деня, когато бе дадена и пресконференция в столицата с участието министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, посветена на 30-годишнината от включването на Национален парк "Пирин" в Списъка на обектите към Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство.

Общо 15 са филмите, които трябва да подготви екипът на Иван Узунов. В първия филм за насекомите и паякообразните има животни, които се показват за първи път дори в световното кино. Сред тях са паякообразното Галеодес грекос, пеперудата Синевка на Дряновски и други ендемични видове, които за първи път се виждат на телевизия. /ЕМ/ Банско, 28 ноември /Емил Михайлов, БТА/

 

Медия

Насекоми Иван Узунов
Последно променена вСъбота, 15 Август 2015 16:52
Още в тази категория: Баня в гората - "Двете бани" »

Banner 468 x 60 px