Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Европейският съвет потвърди ангажимента си към изпълнението на стратегията за вътрешна сигурност на Европейския съюз за периода 2015—2020 г.

Европейският съвет потвърди отново своя ангажимент към изпълнението на стратегията за вътрешна сигурност на Европейския съюз за периода 2015—2020 г. Освен това той разгледа укрепването на сътрудничеството в ЕС в областта на външната сигурност и отбраната. По-специално, държавните и правителствените ръководители съсредоточиха вниманието си върху три приоритета:

  • Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната
  • европейския план за действие в областта на отбраната
  • изпълнението на общ набор от предложения, изготвени в резултат от Съвместната декларация на ЕС и НАТО, подписана във Варшава през юли 2016 г.

В своята съвместна публикация, излязла преди заседанието на Европейския съвет, председателите Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчертаха значението на сътрудничеството между двете организации.

„Повече от всякога в един променящ се свят само „мека сила“ не е достатъчна. Сигурността започва у дома и поради тази причина ЕС поема ангажимент да направи повече, за да предпази и защити своите граждани, и да подпомогне тези държави членки, които са съюзници, да изпълнят пълноценно ролята си в НАТО“, написаха те.

Banner 468 x 60 px