Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Световен ден за борба с рака: какво прави ЕС

Борбата с рака е сред приоритетите на ЕС в областта на здравето. Научете какво прави Европа, за да намали броят на хората, които са засегнати от болестта.

Световният ден за борба с рака на 4 февруари е инициатива, стартирала преди 20 години за привличане на внимание към проблема и насърчаване на мерки за решаването му. Европейският съюз е инвестирал милиарди евро в научно-изследователска дейност за лечението на рака.


Прочетете какво прави ЕС за подобряването на здравето на европейците.Данни за рака в ЕС


През 2018 г. 3 млн. души в ЕС са били диагностицирани с рак, а 1,4 млн. души са починали от онкологични заболявания. Това прави рака втората водеща причина за смъртта на хората в ЕС след сърдечно-съдовите заболявания. Във все повече европейски страни ракът е водеща причина за смъртта на хората на възраст между 45 и 64 години.

Ракът в ЕС 
  • На всеки девет секунди някъде в ЕС се диагностицира нов случай на рак. 
  • До 2035 г. се очаква удвояване на случаите на рак, а около 40% от хората ще бъде засегнати от болестта в определен момент от живота си 
  • Съществуват повече от 100 вида ракови заболявания. 

Ракът може да засегне всекиго, на всякаква възраст. Депутатът Янина Охойска (ЕНП, Полша), която се лекува от рак на гърдата, заявява: „Това е нещо, което по някакъв начин обединява Европа, нали? Защото заедно можем да се борим с нещо, което засяга всекиго, в смисъл че никой не е изключен от тази лотария“.

Мерките на ЕС срещу рака


От 2007 г. Европейският съюз е инвестирал около 3 млрд. евро в различни дейности ‒изследователски проекти, клинични изследвания и програми за обучение.


ЕС допълва също така мерките, предприемани на национално ниво, чрез:Профилактиката, ранното диагностициране и достъпът до качествени здравни грижи са основните приоритети за Европейския парламент. Около 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени в днешно време с помощта на съществуващото медицинско познание.

"Европейският съюз трябва да направи повече, да работи по-усилено, да окаже натиск на държавите членки да приемат нужните програми за наблюдение, които могат да помогнат за ранно диагностициране", заяви председателят на Парламента Давид Сасоли.

Нов план за действия на ЕС


Европейският съюз подготвя нова инициатива за борба с рака. Работата по нея започва с конференция, на която домакин е Европейският парламент на 4 февруари.

Banner 468 x 60 px