Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Кандидатстването за медийната награда „Лоренцо Натали“ за 2020 година започна

До 15 март журналистите, които отразяват въпроси във връзка с развитието, могат да кандидатстват за медийната награда „Лоренцо Натали“ на Европейската комисия. Наградата се връчва на журналисти от целия свят за техните онлайн, печатни или аудио-визуални репортажи, отразяващи истории за човешки постижения и упорити действия в областта на устойчивото развитие. Техните истории дават гласност на случаите на несправедливост и ни подтикват да действаме.

Основната тема, която обхваща медийната награда „Лоренцо Натали“, е журналистиката за устойчиво развитие. Материалите за тазгодишния конкурс трябва да са свързани с въпроси от областта на международното партньорство, например, но не само, борбата с бедността и неравенството, правата на човека, демокрацията, младежта, равенството между половете, околната среда и изменението на климата, здравето, технологиите и цифровизацията.

Кой може да кандидатства?

Журналистите се приканват да изпратят материали за една от трите категории:

  • Голяма награда: за репортаж, публикуван от медия, установена в някоя от държавите партньори на Европейския съюз.
  • Награда „Европа“: за репортаж, публикуван от медия, установена в Европейския съюз.
  • Награда за най-добра изгряваща звезда в журналистиката: за репортажи, направени от журналисти на възраст под 30 години, които са публикувани в медия, установена в Европейския съюз или в някоя от държавите партньори на ЕС.

Материалите, публикувани в установени в Обединеното кралство медии, се допускат за медийната награда „Лоренцо Натали“ за 2020 г., ако са публикувани в периода от 10 март 2019 г. до 31 януари 2020 г. Подробна информация за условията може да бъде намерена тук.

Как?

Журналистите се приканват да представят своите материали онлайн. Срокът за кандидатстване е от 10 февруари до 23:59 ч. централноевропейско време на 15 март 2020 г.

Кой избира победителите?

Подборът ще се извърши от жури, което се състои от известни журналисти и специалисти в областта на развитието от цял свят.

Победителят във всяка категория ще получи 10 000 EUR. Победителят в категорията за най-добра изгряваща звезда в журналистиката ще получи и възможност за професионална реализация при медиен партньор.

Победителите ще бъдат обявени и ще получат наградите си по време на Европейските дни на развитието, които ще се проведат в Брюксел на 9 и 10 юни 2020 г.

Източник: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/ip_20_225

 

Banner 468 x 60 px