Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Публична консултация за граждани и заинтересовани страни във връзка с общоевропейския план за борба с рака

40% от случаите на рак се дължат на предотвратими причини. Това значи, че има огромен потенциал за действие и намаляване на броя на случаите в Европа.

ЕС е твърдо решен да действа чрез общоевропейски план за борба с рака #EUCancerPlan. Първата крачка e широка публична консултация за граждани и заинтересовани страни. Участвайте! Споделете опит, проблеми, идеи и предложени: http://bit.ly/CancerPlanEU

Всяка година 3,5 милиона души в ЕС биват диагностицирани с рак, като смъртните случаи, предизвикани от това заболяване, са 1,3 милиона. Над 40 % от случаите на ракови заболявания могат да бъдат предотвратени. Ако не се постигне обрат в сегашните тенденции, има риск ракът да се превърне в основната причина за смъртността в ЕС. Целта на Европейския план за борба с рака е да се намали тежестта от тази болест върху пациентите, техните семейства и системата на здравеопазването. В рамките на плана ще бъдат разгледани свързаните с раковите заболявания неравенства както между държавите членки, така и в рамките на самите държави, и ще бъдат предвидени действия за подкрепа, координиране и допълване на усилията на държавите членки.

Banner 468 x 60 px