Вход
обновено 7:10 PM EET, Feb 22, 2020

ИАНМСП подкрепи ученическата стартъп програма Teenovator Startup Weekend

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия подкрепи предприемаческата програма за ученици Teenovator Startup Weekend, която в рамките на два дни събра близо 250 ученици от 10 и 11 клас от 17 български училища, които в екипи разработиха собствени стартъп идеи и ги представиха пред жури инвеститори.

Агенцията съдейства за организацията на събитието, което се проведе в рамките на програмата за създаване на стартъпи от ученици  Teenovator в периода 11-12 януари в сградата на Иновационен форум “Джон Атанасов” в София Тех Парк.

Teenovator Startup Weekend бе открит от изпълнителния директор на ИАНМСП г-н Бойко Таков и г-жа Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Климатичните промени, спасяването на пчелите, устойчиво строителство, здравословното хранене в училище, намаляване на катастрофите и онлайн частни уроци бяха част от темите и проблемите, на които тийнейджърите търсиха решение в рамките на 48 часа в стартъп уикенда на програмата.

Учениците презентираха пред жури от инвеститори и партньори близо 30 стартъп идеи, повечето от които ще бъдат разработени в подробен бизнес план за финалното състезание през месец май.

За Teenovator

Teenovator е част от международната мрежа U School, адаптирана за българските училища, в която ментори от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. класда създадат печеливш стартъп проект.

Програмата е безплатна, като работи чрез клубове в 17 български училища, а форматът е базиран на практическо прилагане на успешни практики от Станфордския университет. Тя включва панели за предприемаческо мислене, бизнес модели, личностно развитие и много други.

Срещите между менторите и учениците в Teenovator клубовете се провеждат веднъж седмично в период от една учебна година, на територията на училището.

Стартъп клубовете се организират по авторската методика на „Ustvarjalnik“/Uschool, Словения.

Чрез нея от 2011 г. до днес е изградена мрежа от над 200 училищни клуба по предприемачество за гимназисти в Словения, Полша, Унгария, САЩ и Мексико. В програмата са включени над 5 000 ученици от цял свят.

https://www.sme.government.bg/


 

Banner 468 x 60 px