Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Филмови дни ЛУКС отново в Благоевград

Предстоят традиционните прожекции на финалистите за наградата за кино „ЛУКС“ * LUX Prize * #LUXPrize на European Parliament, а входът отново е СВОБОДЕН. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 БЕЗПЛАТНИ БИЛЕТА предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

Прожекцията в Благоевград е на 3 декември 2019 г. в кино "Синемакс" от 19.00 часа. Филмът е "Господ съществува, името ѝ е Петруния" (Gospod postoi, imeto i’e Petrunija) на Теона Стругар Митевска. Съвместна продукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Франция, Хърватия.

Какво се случва, когато една жена участва в традиционно мъжко състезание и успява да извади кръста, хвърлен в реката според православните обичаи? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и местния свещеник, който въвлича в случая и полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

Последно променена вЧетвъртък, 21 Ноември 2019 12:25

Banner 468 x 60 px