Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Макрон: Предпочитам законни имигранти от Африка пред нелегалните българи

Външно министертсво иска обяснение от френския посланик в София

„Предпочитам да имаме законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от „Нова телевизия“.

След изказването на френския президент вицепремиерът ни Красимир Каракачанов написа във Facebook: „Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта. В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа.

„Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар, си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно“, продължава Каракачанов.

„Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо“.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е наредила на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство. А френският посланик у нас Флорас Робин е извикана в понеделник в МВнР за обяснения.

„Не съм съгласен заради Макрон България да бъде вкарвана в подобна квалификация. Това, че Макрон иска да си намира евтини работници от Африка е негово право. Но никой не му дава право да обижда българския и украинския народ. Нито един български политик не си е позволил да обиди френски политик. Това е въпрос на възпитание“, заяви Красимир Каракачанов пред нова телевизия.

https://www.economic.bg/

Banner 468 x 60 px