Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Владимир Павлов е първият българин, спуснал се със сноуборд от осемхилядник

Първият българин, спуснал се със сноуборд от 8000 метра височина, е Владимир Павлов. Акцията на връх Манаслу преминала успешно без допълнителни усложнения.

Първото българско спускане от височина над 8000 метра е факт. Благодарение на акцията Владимир става четвъртият българин, стъпил на върха в Непал след Боян Петров (без кислород, 2015), Атанас Скатов (2015) и Иван Томов (без кислород, 2017). В неделя (22 септември) Павлов, заедно с канадец и двама шерпи, потеглил от базовия лагер на Манаслу към върха, висок 8163 м. Българинът заминал за експедицията в Хималаите на 30 август. Владимир продължил експедицията от подножието на високия 8163 м връх - от 8150 метра, за да стигне до 6200 метра. До височина 7450 м сноубордистът изкачил без кислород.

Алпинистът се спусна със сноуборд от най-високия връх на Близкия Изток - Дамаванд (5671 м) в Иран през март 2016, а година по-късно се отчете и с първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра - от северната стена на връх Ленин (7134 м) в Памир, Киргизстан.

"Зад всички мои успехи и бъдещи планове се крие желанието да докажа, че „невъзможно” е само дума и че човек е способен да прекрачи границите си, стига да го прави с пълна отдаденост, добри подбуди и разбира се, безусловна любов. Надявам се да мога да вдъхновя и мотивирам още много млади хора, а и не само, да спортуват сред природата, да живеят здравословно и да не се отказват никога от преследването на мечтите и значимите цели и върхове в живота си", сподели Павлов.

Владимир Павлов е на 37 години от град София. Той е сред пионерите в екстремния сноуборд у нас и притежава дългогодишен опит в заниманието си. Постижението му в Хималаите го прави и първия сноубордист в света, който спуска осмия по височина връх в света Манаслу (8163 м).

https://uspelite.bg

Част от самото спускане можете да видите тук:

Резултат с изображение за Владимир Павлов е първият българин, спуснал се със сноуборд от осемхилядникРезултат с изображение за Владимир Павлов е първият българин, спуснал се със сноуборд от осемхилядник

Banner 468 x 60 px