Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Магдалена Малеева: Важно е да се учиш постоянно, да имаш силен екип и да си готов да рискуваш

Днес ще ви срещна с една добре позната на всички читатели дама. Тя е сред най-обичаните български тенисистки. Тя е Магдалена Малеева. След края на тенис кариерата си се завръща в България, където активно развива инициативата Горичка, участва в създаването на Тенис клуб Малееви в София, както и в производство на био храни Harmonica. През 2011 и през 2012 година е в челната десетка на класацията за най-влиятелни жени в България.

Ще те върнем назад във времето. Какво е усещането да представяш България на световно ниво и да знаеш, че цяла една страна те гледа?

Честно да си кажа, при така поставен въпроса отговорът ми е: огромно напрежение. Не мисля, че спортистите трябва да бъдат отговорни за благосъстоянието на цял един народ. Професионалният спорт е личен избор, огромна работа и отговорност и да ти се набива в главата, че цял един народ разчита на теб е нещо, което не бих сторила на никое дете (смее се). Та с две думи - такава ситуация е емоционално доста трудна за справяне и я пожелавам само на големите критикари и разбирачи (смее се). Но в случаите, които се справях с всичко това, изпитвах голяма гордост. И ако чуех химна, плачех, естествено.

Със сигурност си имала възможност да живееш зад граница. Защо избра да се върнеш в България?

Аз обичам много България. Мисля, че е невероятно място, именно защото съм пътувала доста и мога да преценя. Върнахме се с мъжа ми през 2005, почуствахме се у дома си и не се замислислихме повече. Радвам се на свободния свят и съм благодарна за тази привилегия, да мога да избирам къде живея. Това не е било възможно за нашите родители.

След приключване на кариерата си започна успешен бизнес. Каква е рецепатата за успех, според теб?

Важно е да се учиш постоянно, да имаш силен екип и да си готов да рискуваш.

Пътувала си доста по света. Кои са трите неща, които би искала да видиш пренесени в България от някъде другаде и защо?

Искам в България хората да се усмихват повече, да чустват отговорност за своето щастие (да не търсят толкова често вина у другите) и да са по-малко конспиративни. Не всички са маскари.

А кои са трите неща, които би искала да запазим на всяка цена като народ и защо?

Невероятната почва, която ражда най-вкусната храна, вълшебната природа и страхотните ми приятели.

Опиши ни България на своите мечти.

Представям си място, в което хората си помагат, подкрепят, харесват живота и търсят начини да го подобрят. И успяваме заедно да се справим с предизвикателствата. А те хич не са малко. (усмихва се)

https://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px