Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Д-р Милен Врабевски подкрепя изследвания и публикации за Васил Левски, Априлското въстание и Освобождението на България

В навечерието на две важни годишнини в нашата история – 180 години от рождението на Васил Левски (18 юли, 2017г.) и отбелязване на 140 години от Априлското въстание през 2018 година, д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, подкрепя създаването на уникални трудове по темата.
„Това са два проекта, по които се работи в момента и предстои да бъдат завършени в рамките на 2017г.“, разказа проф.Пламен Павлов, който работи върху голямата тема за Васил Левски. „Затрупан съм с информация – книги, анализи, исторически портрети за живота и делото на Апостола. Установих, че въпреки огромният брой издадени трудове, има още неизвестни факти, които заслужават внимание”. Проф. Пламен Павлов определя своята работа като историко-публицистична, съдържаща преоценки и нов прочит на биографията и делото на Васил Левски. Втората книга с работно заглавие „Пътят към свободата“ е съвместна работа на проф. Пламен Павлов и проф. Пламен Митев и ще бъде оформена като антология, включваща текстове, исторически портрети, анализи които да очертаят ролята на българите в борбите за освобождение.
„Ще повярваме в собствената си значимост като народ и общество, когато знаем истината за себе си и миналото си“, сподели д-р Врабевски по повод идеята за финансиране на двата проекта. Подкрепата му за създаването на двете книги е част от дългогодишната му работа в посока родолюбивото възпитание на младите хора и опазване на културно-историческото ни наследство.

Последно променена вЧетвъртък, 02 Март 2017 17:44

Banner 468 x 60 px