Вход
обновено 7:10 PM EET, Feb 22, 2020

България става третата страна в Европа, където ще се произвеждат алуминиеви велосипедни рамки

През последното десетилетие българската велоиндустрия отбеляза голям ръст и успехи - страната ни се нарежда в топ 5 на производителите в Европа, като у нас на година се произвеждат около 1 милион велосипеда.

Освен велосипеди, от началото на 2020 г., в България ще се произвеждат и велосипедни рамки. През януари се очаква да отвори врати фабриката за алуминиеви рамки на "Сайкъл ГЕТС", с която България ще бъде третата държава в Европа, където ще стартира такова серийно производство. Производството на велосипедни рамки е ключова ниша, тъй като в последните години производителите в Китай, Тайван и Филипините, които традиционно държат голям дял от пазара, бяха затрупани с поръчки от региона си и се наложи да отказват или забавят такива за Европа.

Зависимостта от производители в Азия и необходимостта от бързи доставки кара основателите на компанията "Сайкъл ГЕТС" да изградят своя собствена производствена база за велосипедни рамки. Те намират финансиране от фонда за рисков капитал Empower Capital и от инвестиционната компания "Юнийда индъстрис". Общата инвестиция на дружеството в новото производство ще възлезе на 6.4 млн. лв. Фабриката на дружеството ще бъде високотехнологична, производството ще бъде екологично и ще разчита основно на роботизирани поточни линии. Очаква се да има максимален производствен капацитет от 200,000 алуминиеви рамки годишно, като оборудването за производството вече е доставено и тествано. В нея поетапно се очаква да заработят 113 обучени специалисти.

Стратегията на фабриката е да започне с производство на по-евтини рамки, да се утвърди на пазара като качествен доставчик, да натрупа производствено ноу-хау и след това да произвежда продуктова гама от висок ценови клас. Освен това българската компания ще може да произвежда велосипедни рамки в кратки срокове с бърза доставка, което ще е ключово предимство пред азиатските конкуренти.

https://uspelite.bg/

Banner 468 x 60 px