Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

САЩ искат от България по-голям ангажимент в отбраната

Доналд Тръмп ще постави въпроса за корупцията у нас по време на разговора си с Бойко Борисов

България е член на НАТО вече 15-а година и е време „да покаже по-голяма степен на лидерство като увеличи средствата за отбрана и като участва в различни мисии“. Това каза официално лице от Вашингтон, предава БНР. По време на телеконференция той коментира предстоящата визита на българския министър-председател Бойко Борисов в Белия дом, където ще гостува на Доналд Тръмп в понеделник. 
 
От изключително значение за българо-американските отношения е ангажиментът на София за увеличаване приноса към бюджета за отбрана, заяви още американският високопоставен служител. Важен знак за ангажимент в тази посока в очите на Вашингтон е покупката на изтребителите F-16. Страната ни е поела ангажимент 2% от разходите ѝ да отиват за отбрана. 
 
Тръмп и Борисов ще коментират още руското влияние у нас. Вашингтон е загрижен за „многото доказателства за руски дейности в Европа, в това число опити за повлияване на изхода от избори и такива, които застрашават основите на демокрацията“. 
 
Акцент в разговорите между двамата са още възможностите за участие на американски компании в енергийния сектор, както и широкоразпространената корупция в България, която бе посочена като пречка за икономическия и демократическия растеж. 
 
„Търсим допълнителни начини за работа с Българя, особено с българските пазители на реда, за да можем да предоставим методи за борба с корупцията и за укрепим господството на закона“, заяви официалното лице.
 
Към момента не се знае дали Тръмп и Борисов ще дадат съвместна пресконференция. 
 
Срещата на американския президент с българския министър-председател е част от серията разговори с лидерите от централна Европа. До момента Тръмп е имал срещи с колегите си от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния.
 

Banner 468 x 60 px